Pallares Panadería (Sarria) Museo del Pan



Pica na Vista virtuai do Museo,   no vídeo e na  reportaxe da tvg

Historia del Pan-Asuntos que tienen miga

Pita, pita el panadero,
cambia su pan por dinero.
Hay rosquillas empanadas
Croasen y otras hornadas.
Lo hay de centeno y trigo
para quedarse contigo.
La gente sale tan presta
hace acopio en su cesta.
Es que el pan tiene miga
que le gusta hasta la hormiga.
Da tanto juego la harina
que te llena la cocina
de sabores tan variados,
es que de centeno y trigo
se llenan muchos caminos,
llevando las ilusiones
a monarcas y mendigos,
a pobres o adinerados
a humildes o a bandidos.
Todos vamos en cadena
el pan en nuestra alacena,
nos engancha con delirio
convirtiéndose  en dominio.

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Despacha ó panadeiro
troca o seu pan por diñeiro.
El ten  roscas, lambetadas,
torta de millo e empanadas.
Ata ten bica e  larpeirada
 con moreas de argalladas,
cando queiras e desexes
ben  poderás degustalas.
Que levan xa tantos anos
como facendo fornadas,
que Cree ter a sabenza
de facer boas viandas.
E que do gran sae tanto,
sendo ese compañeiro
que forma parte de nós
o longo de tantos anos.
Temos por tanto o gusto
ó servilos con agrado,
todo un feixe de xente
 Pilar e Xavier o fronte


Fai xa un tempo que fixen unha poesía dedicada a o Pan , e buscaba o xeito de expoñela en algún recuncho acorde cos seus contidos. De aí que cando escoitei a entrevista que lle fixeron os da radio galega, a os propietarios de Panadería Pallares de Sarria, Pilar e Xabier, acendéuseme esa luciña de ter unha posibilidade de atopar algo a xeito poñéndoa o dispor desta familia, os cales moi agradables, mostraron gran interes, con agradecemento pola iniciativa. Por tanto non teño por menos que desexarlles éxito e positividade nesa súa labor de poñer a andar ese fantástico Museo do Pan que pensan seguir expandindo.

E que dicir dos seus produtos, eses que son chapo, para sacarse o sombreiro, o cales fan as delicias de todo aquel que se achegue pola tenda da Panadería Pallares, a que é a máis antiga da provincia de Lugo. Onde ai tanto onde escoller, que como se tales pequenos, comes máis cos ollos que cos dentes. Sendo tanta a variedade que...


Se entre as boas viandas
que se deriban da masa,
engadimos a empanada
manxar de diversa clase.
Aina de zorza e bonito
bacallau e zamburiña,
de mexillóns e de carne
para comelas axiña.
Poñendo esa larpeira
con ese roscón de noces,
pastas e ricos pasteis
con esa bica da casa.
Máis de cen anos xuntos
buscando como facelos,
con pastas e repostaría
e variada a bolería.
Que con agarimo e agrado
e un sorriso por guía,
témola satisfacción
de alegrárllelo día.
Poñémola sabedoría
de artillar alimentos
para sosternos a vida
na súa xusta medida.

Y en la página  56 de Dos en el Camino: el protagonista de este cuento, hace referencia con su paso por este establecimiento.




Ya en la salida de Sarria a retomar el camino, se recuerda que debería comprar algo de pan, así que pasa por la Panadería Pallares, la que años después se consideraría la más antiguas de la provincia, que echaron en andadura por los años de mil ochocientos setenta y seis. Aquí es donde Joaquín inspirado por Pelicas, suelta aquellos contenidos referidos al producto de las harinas exponiendo:
Dicen que el pan es sagrado
y que con el no se juega,
que alimento a Jesús
en un desierto de arena.

Durante esos treinta días
que la tentación estaba,
el comía solo pan
mojado con agua clara.

Da tu gracias por tenerlo
a la vera de tu estampa,
y que tu puedas comerlo
mientras depuras tu alma.

Y con las mismas le deja encima del mostrador tal contenido en letras, que el dueño de las harinas, dona aquel chusco dejándole en que pensar, que si dar limosna no está mal, deberíamos dar gracias por poder obrar.
Pero como seguidor de su maestro que es, sabedor de las andaduras de D Quijote por tierras castellanas, el de Piedras Largas, quiere hacer este presente como más extensible, y cavila para si mismo, que si el hidalgo de la Mancha coincidiese en este sitio especial con su amigo para  hacer el camino, pensaría...
Créeme amigo Sancho
mi afable escudero,
lo que veo en esta casa
para sacarse o sombrero.

Olvídate los molinos...
y los gigantes también,
vamos echarnos un tiento
que nos valga de sostén.

Aquí es que saben mucho
de como cuidar la salud,
que hasta llegar a Santiago
nos queda un largo trecho.

1 comentario:

  1. Neste recuncho da masa
    podes facer comentarios,
    ata deixar os teus chistes
    e veremos o que pasa.
    Coma o ancian que se achega
    para lebar catro barras.
    Que sabendo que etá so,
    dille ela con agrado.
    _Vaiselle poñer duro.
    _El di fachendoso-Xa quixera

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